2008-07-12

Sommartorka

Bland alla meningslösheter man kan göra på Facebook finns IQ-test. Förra gången jag gjorde ett fick jag 132, till glädje för min gode vän som fick 133. När det nu dykt upp ett nytt, "avancerat" IQ-test ville han "utmana" mig igen. Han trodde nog han skulle vinna igen men - hehe - det sket sig. För efter elva minuters mentalt väntande och vridande på kuber, figurer och sifferserier så påstod IQ-testet att jag hade 155 i IQ!

Jag har aldrig fäst något större avseende vid IQ-tester. Och när jag nu plötsligt blir placerad bara några pinnhål under Albert Einstein (IQ 160) så blir det liksom ännu svårare att ta dem på allvar. (Men det hindrar ju inte att det är lite roligt att reta den kaxige vännen som scorade 133 i båda testen.)

En uppmärksam läsare noterade nog att jag använde den svengelska termen "scorade" i föregående mening. Man kan diskutera om det det är tecken på ett torftigt ordförråd eller på språklig lekfullhet. Själv hävdar jag såklart det senare. Men det innebär inte att jag tycker att svengelska är bra i alla sammanhang.

Ovanstående är också hämtat från Facebook. Jag blev faktiskt lite nervös när jag först läste att en av mina kompisar har en krossa på mig. F'låt jag. Men sen ramlade polletten ner. Jag förstår dock fortfarande inte var de har fått "Infödd" ifrån?

2008-07-08

Bussarna måste gå

Efter att ha låtit bussarna stå i garaget några dagar verkar det nu som att Kommunal återigen ska ta upp busstrejken. Nu ska tydligen även flygbussarna omfattas.

Kollektivtrafiken är varje storstads blodomlopp, en förutsättning för att staden ska leva, för att människor ska kunna ta sig till och från sina skolor, arbeten och fritidssysselsättningar. Kollektivtrafiken är särskilt viktig för de resurssvaga, som inte har råd att ha bil eller åka taxi kors och tvärs genom stan, och för gamla och unga, som inte kan eller får köra bil. Att sätta stopp för busstrafiken är att sätta stopp för att tiotusentals människor ska få livspusslet att gå ihop.

Bussförarkonflikten aktualiserar frågan om en proportionalitetsregel vid strejker. Det måste helt enkelt kunna göras en bedömning av strejkens skadeverkningar gentemot tredje man. En strejk som har alltför samhällsskadliga effekter ska kunna stoppas.

Jag själv är lyckligt lottad, jag kan promenera till jobbet. Men många är helt beroende av kollektivtrafiken. Staden är beroende av kollektivtrafiken. Därför borde det vara självklart: Bussarna måste gå.

2008-07-03

Götterdämmerung

Den spektakulära Martin Luthers kyrka i Halmstad, ritad av Bertil Engstrand och Hans Speek, invigdes 1970. Arkitekterna försåg det vidbyggda församlingshemmet med soffor från italienska Zanotta.

Provinsbladet Hallandsposten rapporterar idag att sofforna börjar sjunga på sista versen och att församlingen vill byta ut dem - mot Ikeas Klippan!

"Jag tycker det är en bra och likvärdig ersättning", säger kyrkoherde Bo Wallén.

Throw-away och Klippan. Same shit, different name?

Varför inte gå ett steg till - om nu dussinvaror från Ikea är likvärdiga italiensk kvalitetsformgivning så ser jag flera möjligheter för församligen att få loss pengar. Ikea har det mesta; kyrkans konstverk kan bytas ut mot Pjätteryd (599 kr), dopfunten mot Pomp (129 kr) och själva altaret kan väl ersättas av en rejäl Malm (945 kr).

Suck. Mot några sparade tusenlappar står sig hantverksskicklighet och genomtänkt formgivning tydligen slätt. Kulturskymningen sänker sig över Martin Luthers församling.

Uppdatering: Soffkonflikten har nu även nått riksmedia, närmare bestämt Aftonbladet. Att döma av rubriken, Soffan som är för billig, ställer sig Aftonbladet på kretinernas sida. Men det förvånar väl ingen.