2008-11-16

Inifrån Skatteverket, del CXLV

Tidningen ST-press rapporterar att Migrationsverket förlorat i en arbetstvist där man i praktiken sagt upp en chef på grund av att han i en blogg uttryckt politiska sympatier med Israel.

Ett betryggande domslut.

Det känns självklart att tingsrätten ställt sig på den uppsagdes sida. Det är möjligt att Migrationsverket tycker att deras anställda inte ska ha politiska åsikter. Men grundlagen ger dem faktiskt rätt att ha det. Och att uttrycka dem.

Självfallet så har de allra flesta som jobbar på statliga myndigheterna politiska åsikter. En del väljer, i enlighet med något slags töntig svensk tradition, att hålla inne med dem. Andra väljer att framföra dem i olika sammanhang, t.ex. genom att engagera sig i politiska partier, ringa P1 eller - som i det aktuella fallet - skriva bloggar. Är de som kniper käft mer lämpade att tjäna staten? Migrationsverket verkar tycka det.

Frågan är varför. Oavsett vad man tycker - och om man väljer att framföra det eller inte - så får det väl förutsättas att man som statstjänsteman har förmågan att skilja på sina egna politiska åsikter och sin yrkesroll. Om man inte kan det ska man givetvis inte jobba för staten. Men man ska inte få sparken för att man inte tycker samma sak som sin chef.

12 kommentarer:

vr sa...

Ja, det är märkligt. Vissa länder är det tydligen inte ok att sympatisera med. Andra är det.

Mathias Westerberg sa...

Facknörd som man är så undrar jag varför tvisten gick till tingsrätten. Den borde gått direkt till AD som är första och sista instans när det gäller arbetstvister. Kan det månne vara så att den berörda personen inte var med i facket och valde att driva processen själv kanske ... intressant i så fall att ST press skriver om honom ... :)

Jesper Svensson sa...

Mathias - Även om jag, som bekant, inte är facknörd så tänkte jag samma tanke. Men på AD:s hemsida står att "För att en arbetstvist skall få föras direkt till Arbetsdomstolen krävs två saker. Talan måste väckas av en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation [...]" Så den stackars Israelvänlige bloggaren förde antagligen sin process själv.

Mathias Westerberg sa...

Hehe .. så var det säkert .. det är ju reglerat i LRA (Lagen om rättegång i arbetstvister) .. hursomhelst så är det lite kul att ST press skrev om det ...

Bastian sa...

Stämmer det vad säkerhetschefen säger till TV4?
http://www.expressen.tv/Nyhetskanalen/1.1378804/utga-ifran-att-du-ar-overvakad

Jesper Svensson sa...

Bastian - Jag tror nog du kan utgå ifrån att Anders Kylesten kan ha rätt bra koll på dig, om han vill.

Bastian sa...

De har haft koll på mig för länge sen.
Du få försvara mig i din blogg om något mera händer mig.

Maria sa...

Det var ju en Israelvänlig blogg. Det är klart att facket inte tänker hjälpa till då! Om det hade varit en Palestina- eller Kubavänlig blogg han hade fått kritik för hade facket givetvis hjälpt honom.

Mathias Westerberg sa...

Tror inte det Maria .. ST hjälpte inte till eftersom han inte var medlem ... Fatta hur många som jag har företrätt som haft åsikter som inte jag har delat, men är de med så blir de företrädda, var så säker !

Anonym sa...

Istället för att gnälla om sådant här irrelevant borde du ta och kritisera den utökade kontrollen som skatteverket kommer att införa gentemot sina anställda. Men här har både ST och SACO stridit för alla anställda. Facket har sina ljusa stunder mellan varven.

Jesper Svensson sa...

Anonym 23:14 - Jag gnäller på vad jag vill. Att en arbetsgivare, särskilt en som Skatteverket, har en rimlig kontroll på vad personalen gör med datorerna tycker jag är högst rimligt.

Anonym sa...

En av chefrena som jobbar med it-säkerhet på skatteverket tog med sig sin privata pc fullt med virus och smittade ner hela nätet och flera servrar.
De var tvungna installera om flera servrar. De som jobbar på it-avdelningen känner till händelsen.
vad hände med ansvariga?
Vad hände när de missade säkerhetskontroll av ny anstälda under ett helt år?
Vad hände när en av cheferna som visade civilkorage och skrev brev till högsta cheferna och klagade på ledningen att de har hanterat it-sabotaget i tysthet.
Hur många av er vågar öppet säga ifrån sig och riskerar sin position.
vissa människor har ett underbarat början på livet och vissa har inte det.

Jesper, vad är din budskap?