2008-10-06

Inifrån Skatteverket, del CXXXV

Dagens DN granskar myndigheternas internrepresentation. Etta på listan är Sida, som lägger drygt 8 000 kr per anställd på öl, vin, presenter, frukt, fikabröd och informationsmöten.

Min myndighet, Skatteverket, spenderar drygt 15 miljoner om året på intern reprentation. Det blir 1 485 kr per anställd. Pengar som vi anställda knappast får se röken av; såvitt jag vet har vi en s.k. trivselbudget på 100 kr/person varje år. Därtill kommer - enligt korridorrykten - eventuellt en jullunch. Kanske ska även den årliga julklappen (blir det någon i år?) räknas in i det här beloppet.

Tja, då återstår likväl 900 spänn per anställd, som man undrar vart de tar vägen. Nå, man ska väl inte grubbla så mycket över sådana här världsliga ting. Pengarna fördelas säkert alldeles klokt, rättvist och broderligt mellan huvudkontoret och regionledningarna. Jag får hoppas att Stor-Mats låter sig väl smaka av ölet, vinet och fikabröden.

8 kommentarer:

Anonym sa...

I beloppet ingår även:

* 50-årspresenter, -blommor, -tårta
* pensionsavgångspresenter, -blommor, -tårta

På detta lär det väl hamna en ganska så stor slant per år, tror du inte..? (med tanke på åldersstrukturen inom verket)

Men visst är väl trivslepengen större än 100 kr..?

// kollega XY

Jesper Svensson sa...

Jo, det har du förstås rätt i. Där ryker en och annan Karlsbaderlängd för Mats Sjöstrand. Men 50-årstårtan är numera indragen, man får nöja sig med en sån där Waldemarsudde-kruka. (Undrar förresten om alla verkets 50-åringar plågas med en sådan eller om det bara gäller oss i Stockholmsregionen?)

Anonym sa...

Hos oss på huvudkontoret har vi nöjet att frossa av både bullar och konferensluncher som Nöterians personal gör i ordning vid dylika sammanhang, såsom utbildningar konsultbesök, och vid särskilda sammankomster med ansvariga från regioner, andra myndigheter osv. Ibland blir det till och med över från de stora internationella besöken. Då kan man ha turen att få vara med eller äta resterna och få i sig både en buffétallrik och kanske även en lätöl på sakttebetalrnas bekostnad! Att få skrapet från Herr Sjöstrands måltider är få förunnat i verket!

Anonym sa...

Ett annat sätt att få till en bra representation är att välja den entreprenör som bakat in den baklänges i anbudet. Projekt som t.ex. Norra Länken i Stockholm kan på detta vis erbjuda byggmöten på Stallmästargården, kostnaden är försumbar i det stora projektet
och en statstjänstemans (kvinna) tystnad kan vara värdefullt. Exemplet kallas även för partnerskap, dvs syster och bror skålar tillsammans. Kanske kan även någon tjänsteman får följa med ut på de stora kappseglingarna i vida världen. Svenska bolag (som Volvo och Eriksson) har där råd att skåla i champagne på sina stora segelbåtar, allt medan börsen dalar.

Anonym sa...

Fast det vore desto mer intressant om DN ägnade sig åt att granska generalstabskostnaden. Då talar vi inte om GD-lönerna (där vår stor-Mats visserligen är i topp med sina 125' per månad) utan snarare alla kringkostnader, d.v.s. alla stabsfunktioner (inkl alla möjliga överbetalda hjälpredor och uppassare), privatchaufförer och tjänstebostäder.

Anonym sa...

Jag blev trakeserade av mina chefer bara för att jag tyckte det var för många konsulter på skatteverket.
Hoppas flera våga skriva och tycka och inte låta oskildig råka illa ut.
De kunde spara miljoner om jag fick jobba ifred. De anlitade en konsult som ska installera övervakningsystemet.Han misslyckade med det. Han jobbade med installationen i flera veckor utan resultat. När jag tog över installationen och var klar då blev jag utkastad av min chef från gruppen. Han anlitade nya konsulter som ska installera samma installation som jag var klar med det.

Anonym sa...

Vår regionfest med resa, hotell, mat och vin lär ha överstigit snittet. Men det är klart, man hade ju bjudit in ett par föreläsare så kostnaden hamnade sannolikt på utbildnings/konferens-kontot.

Anonym sa...

På mitt kontor i Skatteverket får vi en en blomsterkvast i 50 års present. Dvs om arbetskamraterna skulle få för sig att samla så chefern blir varse att folk fyller år...

För övrigt Jesper... Dina inlägg är för det mesta huvudet på spiken...