2008-10-27

Inifrån Skatteverket, del CXL

Jag har tidigare (del CXXXVIII) skrivit om att Skatteverket planerar att rationalisera bort sina materiella stödpersoner (internt kallade rättsliga kontaktpersoner, RKP:er). Huruvida detta beslut är förnuftigt tål att diskuteras - dels för att det innebär att en (av mycket få) materiella karriärsteg bommas igen, dels för att det reser frågetecken kring framtidens rättsliga styrning.

Sen kan man ju undra vad det ska bli av de som idag är RKP:er. Det var således med stort intresse jag tog del av rättschefen Vilhelm Anderssons Målbild för det rättsliga arbetet. I dokumentet framfördes tankar kring vilken roll som de snart avpolletterade RKP:erna ska ha i Skatteverket 2012.
Tanken är att rättsliga diskussioner ska föras i närmiljön, och där har personerna som tidigare var rättsliga kontaktpersoner en viktig roll. Deras kompetens och kunskap tas tillvara i verksamheten även efter 2012, då rollen som rättslig kontaktperson inte längre finns.
Det var ju fint skrivet. Men vad innebär det egentligen? I mina ögon framstår det litegrann som att RKP:erna ska ha ungefär samma roll som de har idag, fast utan att få cred för det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det är en kanonåtgärd att skateverket tar bort de i mitt tycke enormt överskattade RKP:na. Bara det att man kan kalla sig RKP (Rättslig kontakt person) utan att ha någon juridisk skolning säger allt om deras trovärdighet. Ungefär som att ha en ej läskunnig som lärare i skolan. Lönerna för dem har också varit alldeles för höga. Ofta i paritet och ibland t o m överskridandes sektionschefernas. Höj istället lönerna för dem som producerar i verksamheten.

Jesper Svensson sa...

Jag tycker systemet med RKP:er fungerar rätt bra, dessutom är det viktigt med en materiell karriärväg. Sen kan man ju alltid diskutera vilka formella krav man ska ställa på en RKP, men det ser jag mer som finjusteringar av systemet.

Förstår inte heller problemet med att materiellt duktiga medarbetare får bra betalt. En bra RKP:s bidrag till verksamheten är väl lika viktigt som en chefs?

Dessutom är ju materiellt duktiga medarbetare attraktiva för näringslivet, vilket innebär att Skatteverket måste hålla en attraktiv lönenivå om vi vill behålla dem.

Anonym sa...

Tror knappt dina hjältar RKP:na är de som näringslivet skriker högst efter. Duktiga medarbetare har andra karriärvägar inom skatteverket som revisorer, processförare och chefer. Fler karriärvägar än dessa behövs inte.

Ge istället de kvalificerade personalkategorier de pengar man kan tjäna på att göra sig av med RKP:na. Personalrotation är inget negativt heller. Bara bra att röra om i grytan mellan varven.

PS. Mellan skål och vägg får du nog medge att det där med formell kompetens nog inte är alla RKP:s starka sida utan många av dem har blivit utnämnda för s k "lång och trogen tjänst".

Anonym sa...

Anonym - heter du Mats Sjöstrand?

Jesper Svensson sa...

Anonym - Men kom igen nu. Att påstå att RKP:erna är mina "hjältar" var lite fjantigt. Men jag tycker som sagt att systemet fungerar rätt så bra. Sen är det klart att det säkert finns en och annan RKP som inte borde fått uppdraget, men det tycker jag inte är ett argument för att skrota hela systemet.

Och jo, fler karriärvägar än revisor, processare och chef behövs visst.

The artist formerly known as Taxman sa...

First of all - mkt bra och intressant blogg, Jesper!

Om man ska vara lite cynisk - så är nog det faktum att RKP-tjänsten anses relativt attraktiv på utsidan ett skäl till att den tas bort. Det blir helt enkelt lättare att hålla kvar personal.

Det är också ganska tydligt att nästan alla karriärvägar som finns på Verket leder till att man inte kan ta sig därifrån. Är det tex någon som tror att revisionsbyråerna skulle rekrytera en sektionschef från SKV? Ledningen belönar helt enkelt bara dem som kan tänkas stanna kvar, vilket kanske i viss mening kan anses rationellt.

Den som för övrigt påstår att RKP har löner i paritet med sektionschefer har helt fel. Sedan FK-tjänsten togs bort, så är dess efterföljare - dvs RKPn - formellt sett en "vanlig handläggare". RKP har därför, till skillnad från sektionschefer, ingen egen löneskala utan lönesätts som kvalificerade handläggare.

Det ska väl också sägas att det inte har funnits tillräckligt med kompetenta personer att fylla samtliga RKP-uppdrag med, till följd av den stora personalomsättningen som har varit de senaste åren. Jag tycker dock att det finns många som är väldigt duktiga.