2008-05-06

Inifrån Skatteverket, del CXVII

Idag kunde man läsa på E24 vad som är viktigast på jobbet. Det är marknadsundersökningsföretaget Silentium som gjort en marknadsundersökning och därigenom fastställt vad vi egentligen tycker. Och det var ju vänligt av dem, man är ju så förvirrad ibland att man inte riktigt vet vad man ska tro och tycka.

Sju-i-topplistan ser ut som följer:

1. Utvecklande arbetsuppgifter (36 %)
2. Trygghet (31 %)
3. Möjlighet att påverka arbetsuppgifterna (30 %)
4. Frihet i arbetsuppgifterna (27 %)
5. Tjäna mycket pengar (21 %)
6. Mycket tid för fritid och familj (19 %)
7. Flexibel arbetstid (19 %)

Då är frågan hur många spikar Skatteverket har på den här listan. Sjuan är ju glasklar. Flexibel arbetstid har de flesta av oss. Sexan - jomenvisst. Femman - lite svettig. Fyran - Svea Rikes Lag begränsar onekligen friheten i viss omfattning. Trean - rätt okej. Tvåan - här är det ju trygga räkan för hela slanten. Och så Ettan - där kan man kosta på sig ett "nja plus" i alla fall.

Som jag ser det finns förbättringsmöjligheterna framför allt i fråga om arbetsuppgifternas innehåll och, naturligtvis, storleken på lönen.

Lönediskussionen behöver inte rapas upp ånyo. Däremot vill jag gärna slå ett slag för skattehandläggarens befrielserörelse. Som handlar om att ge oss som jobbar större frihet att bestämma hur vi ska lägga upp arbetet och vad vi ska kontrollera i stället för att tvinga in oss i urvalspaket och kontrollvariabler.

Det finns säkert fördelar med att halva Skatteverket sitter och granskar taxiåkare eller lyxbåtar eller positivhalare; nackdelen är emellertid att vi då blundar för Konsumbutiker, pingstförsamlingar och Lars-Erik Petersson. Självklart kan vi aldrig granska allt och alla (lite synd är det). Men vi kan bli bättre på att ge den enskilda handläggaren ansvar för, och kontroll över, sitt arbete. Jag resonerar som så att även en byråkrat nog kan må bra av att känna att någon faktiskt litar på att han eller hon kan tänka lite själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Högre lön är viktigast för mig.