2008-04-01

Mugabes mysterier

Valet i Zimbabwe har utvecklat sig till en riktig nagelbitare. Valkommissionen vägrar publicera valresultaten och rykten florerar hejvilt - om att Roberg Mugabe redan gått i exil i Malaysia, om att Mugabe och oppositionen förhandlar om Mugabes avgång - allt medan oppositionsledaren tvingats gå under jorden på grund av hot.

Alltid lika hårt arbetande riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) besökte Zimbabwe strax innan valet. Hon har följt landet under lång tid och är hoppfull trots allt. "En process mot frihet har fått fäste som inte någon diktator i världen kan rulla tillbaka", skriver Ohlsson i en krönika i Corren.

Jag hoppas att hon har rätt. De senaste rapporterna indikerar att Mugabe kan vara på väg mot en valförlust. Frågan är hur han i så fall kommer att hantera den situationen.

Händelseutvecklingen i Zimbabwe är alltså otroligt spännande just nu. Den följs med fördel i den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian. Eller så kan man nöja sig med att hålla tummarna för att befrielsen är nära för Zimbabwes hårt prövade folk.

Inga kommentarer: