2008-03-11

Inifrån Skatteverket, del CVII

I dag fick jag höra från en kollega att man ska vara antingen idiot eller idealist för att vilja jobba statligt. Vet inte riktigt vad jag ska tänka om det.

Men idealist kan bannemej ingen beskylla mig för att vara i alla fall.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror istället såhär. Det finns en överhängande risk för att det kommer att komma riktigt risiga tider ekonomiskt. Den ekonomiska utvecklingen i USA kan lätt förvärras och inflationen i Kina är inte att leka med. Skulle det bli tvärstopp i ekonomin får svenska företag det riktigt kämpigt, jag minns iaf 90-talet. Det kommer inte direkt blomstra av nya arbetstillfällen så att säga. Att jobba statligt däremot innebär en enorm fördel i en sådan situation eftersom det här finns både hängslen och livrem. Det är ju bara att ge sig in i avtalen och läsa vilka rättigheter man har som statligt anställd. Att dessutom arbeta vid Skatteverket eller vid Kronofogden är naturligtvis lite tryggare än att arbeta vid någon mindre samhällsviktig myndighet såsom exempelvis Institutet för språk och folkminnen, Danshögskolan eller Polarforskningssekretariatet. Eller vid någon myndighet med nedläggningshot eller ständiga sparbeting över sig såsom Försvaret eller VERVA.

Idiot på lång sikt kanske, men i den närmaste konjunktursvackan tror jag att jag stannar kvar i staten av mindra idiotiska skäl.

Anonym sa...

Du låter som min polare som utbildade sig till redovisningsekonom i början av 90-talet "för såna behövs alltid som konkursförvaltare".

Anonym sa...

Fast skatteverket kommer nog att dra ner på sin personal de närmsta åren också. De sparkar redan personal i Stockholm idag och försäkringskassan har gjort sig av med stora kategorier. Statens kaka är fortfarande liten men ej speciellt säker längre.

Anonym sa...

Men det är minimalt med personer vi pratar om som får lämna Skatteverket och Försäkringskassan och ofta är det de som är i den åldern att de automatiskt kan erbjudas pensionslösningar eller erbjudas andra arbeten inom myndigheten eller vid andra myndigheter. När tullen sparade in sist blev de ju erbjudna arbeten vid Kronofogden osv.

Till detta har vi ju trygghetsstiftelsen och trygghetsavtalet. Bästa på marknaden faktiskt, ur ett privatekonomiskt perspektiv.

Anonym sa...

Skatteverket i Stockholm kommer att reducera sin personal med mellan 200 till 400 personer de närmsta åren. Från dagens 1900 till mellan 1500-1700. Vet inte direkt om man kan säga det är minimala uppsägningar.

Dessutom så är personalen som sägs upp på VE inte särskilt gamla. Nej, att staten skulle vara så bra att jobba för i lågkonjuktur stämmer ej.

Anonym sa...

1.) De flesta som får gå från VE och regionerna kommer att vara pensionsfärdiga.

2.) Trygghetsavtalet och Trygghetsstiftelsen har de bästa villkoren på marknaden.

3.) De bägge ovanstående punkterna gör att en genomsnittlig skatteverksanställd (47 år) inte behöver oroa sig nämnvärt för sin privatekonomiska situation.

4.) Att reducera personal betyder inte automatiskt att säga upp. I reducering ligger oxå naturliga avgångar såsom att man fått nytt jobb och säger upp sig, går i pension osv.

Att jobba för staten har sina fördelar sörru...