2008-03-04

Inifrån Skatteverket, del CIV

En av tjusningarna med att jobba på Skatteverket är att man får lära sig en massa nya saker hela tiden. Idag fick jag till exempel lära mig att vi inte får hålla inne momspengar hur länge som helst, bara för att vi är lite för lata för att komma till beslut. Bara en sån sak. Det är ju en himla tur att de flesta skattebetalare inte heller känner till såna där saker, för annars hade vi väl blivit JO-anmälda i parti och minut.

3 kommentarer:

vänsterwiki sa...

Men ni har rätt att skönstaxera småföretag godtyckligt, mäta ut all egendom och sätta dem i konkurs för att sedan inse att skönstaxeringen nog var fel och gå ostraffade ur saken. Det bryter mot FN-konventioner och EU-rätt men (s)taten har aldrig brytt sig om det. Inte heller bryr sig fogden om att radera dessa felaktiga utmätningar ur sina register så de som drabbas blir i bästa fall socialfall i ett antal år.

Jesper Svensson sa...

När det gäller skönstaxering finns det ganska klara regler för hur det går till. Och om man vill undvika det går det ju alltid bra att lämna in en deklaration.

vänsterwiki sa...

Mitt fel, fel ord användes. Upptaxering är väl snarare rätt ord. Företag som förlorar en stor kund och drar ner misstros och får fortsätta betala skatt och moms som innan förlusten. Restauranger i glesbygd får en uppskattad omsättning baserad på yta och inte kundunderlag. Förödande för den som råkar ha en samlingslokal i sin ägo. Att man sedan bara har en hörna som restaurang skiter man i. Och givetvis är antalet sålda pizzor per kvadratmeter samma i Långträsk som i Botkyrka. Eller?