2008-02-02

Inifrån Skatteverket, del XCII

Tidningarna rapporterar att f.d. statsministern Göran Persson minsann begärt avdrag för hushållsnära tjänster. Det här blogginlägget kommer inte handla om Göran Perssons flexibla moral. Det räcker att andra skriver om det. Själv undrar jag mest hur tidningarna fick reda på det här. Har någon reporter ringt på vinst och förlust och frågat eller är det möjligen någon handläggare på Skatteverket som fått för sig att tipsa? Och är det i så fall okej?

9 kommentarer:

Bo Danerius sa...

Varför skulle det inte va okej? Svenskar har väl den mest publika privatekonomin i världen? Allt går att ta reda på. Räknas in Göran som svensk?

Anonym sa...

Helt okej - förutsatt att vederbörande skattehabdläggare gjorde sig en tusing eller två på att skvallra för pressen.

Anonym sa...

Det är ju annars sossarnas specialitet att lägga sig i privatpersoners ekonomi. Ligg i den säng ni bäddat.

Jesper Svensson sa...

Bo Danerius - Är det okej att statstjänstemän springer till pressen så fort de handlägger en känd persons ärenden?

Anonym sa...

Helt ok. om man kan ha sopspioner, löpsedlar med vem som tjänar vad och betalar vad i skatt så är väl även detta i sin ordning. F.ö. så har vi även poliser som läcker som såll till pressen, höga politiker (S) som skvallrar om Nuders förestående avgång innan det är offentligt osv. Vi har väl det samhälle vi förtjänar

Anonym sa...

Polisen har ju faktiskt viss meddelandefrihet, vilket anställda på Skatteverket inte har. Klart att det inte är ok. Tyvärr är det väl inte så svårt att få reda på det. Räcker ju att ringa skatteupplysningen och fråga om någon på hans personnummer lämnat in en ansökan och hoppas på att den som svarar inte tänker på sekretessen.........

Anonym sa...

Som jag förstår det är det ett offentligt beslut, vilket gör att det går alldeles utmärkt att prata med pressen om det.

Jesper Svensson sa...

Anonym 11:24 - Men att polisen läcker som ett såll är väl inget försvar för att Skatteverket gör det?

Anonym 11:34 - En sak är om pressen ringer och vill se beslutet gällande ditt och datt. En annan sak är om tjänstemannen, efter att han/hon fattat ett beslut, på eget bevåg tipsar pressen. Är dessa situationer jämförbara? Jag undrar om inte 'Anonym 11:33' är nåt på spåren.

The artist formerly known as Taxman sa...

Det är väldigt vanligt att journalister ringer till Skatteupplysningen och frågar om kändisars offentliga uppgifter. Så att media känner till Persons uppgifter behöver inte betyda att Skatteverkets personal "springer till pressen".