2008-02-26

Inifrån Skatteverket, del CII

De tyska myndigheterna är det lite ruter i. De senaste dagarna har media rapporterat att de gjort razzior hemma hos näringslivstoppar som misstänks för att ha gömt undan pengar i Liechtenstein. Aktionen baseras tydligen på uppgifter som köpts från en informatör i Liechtenstein. Enligt SVT:s Rapport har tyskarna pröjsat 4 miljoner euro för informationen. Mycket pengar, men å andra sidan har 91 personer redan erkänt och fyllnadsinbetalningar i storleksordningen 28 miljoner euro har trillat in på tyska skattemyndighetens konto.

Så här skulle Skatteverket aldrig göra, fick vi veta igår. Att köpa uppgifter "tillhör inte våra arbetsmetoder", slog analyschefen Jan-Erik Bäckman fast i DI.

Intressant nog publicerar DN idag en artikel med titeln "Skatteverket berett betala för stulna uppgifter". Man blir onekligen lite nyfiken. I artikeln gör Stor-Mats följande uttalande:
- Vi har aldrig gjort det, men det vore inte fullständigt omöjligt. Världen förändras snabbt och vi måste komma åt de sista utposterna där det göms pengar.
Han fick lite skäll av Fredrik Reinfeldt för det uttalandet. Men det tycker jag han ska skita i. Mats Sjöstrand tänker helt rätt.

Den allmänna skattemoralen påverkas såklart negativt av att Maria Borelius betalar barnflickan svart. Men den påverkas också av att Lars-Erik Petersson och Ulf Spång kan smörja sina krås med oåtkomliga, obeskattade och allmänt tillmyglade Skandiapengar. Summorna är såklart oändligt mycket högre än Maria Borelius undanhållna barnvaktsskatter. Detta slags högdjur har heller inte mycket sympati att hämta hos allmänheten. Att gå hårt fram emot dem skulle således ha åtminstone två fördelar: 1) mycket cash till statskassan; 2) mycket cred till Skatteverket.

Skatteverket ska såklart fortsätta granska fifflande taxiåkare och restaurangägare. Men vi ska inte svälja kamelerna. Därför är det uppmuntrande att Mats Sjöstrand idag (både i DN-artikeln och i sin debattartikel) visat att han har lite skinn på näsan.

- - -
Kuriosum 1

Stor-Mats avslutar sin debattartikel i dagens DN med
Redovisa alla dina inkomster till oss, oavsett var i världen de finns! Då slipper du höga skattetillägg och andra påföljder.
DN avslutar sin artikel ("Skatteverket berett att betala...") med
Den person som gömmer undan pengar riskerar både höga skattetillägg och andra påföljder.
Fantasifullt.
- - -
Kuriosum 2

Om man har skoltyskan i någotsånär färskt minne kan man läsa en rätt intressant artikel i Süddeutsche Zeitung, som resonerar kring mekanismerna bakom skattefusket. Artikelförfattaren skriver bl.a. att
Das fehlende Schuldbewusstsein bei der Steuerhinterziehung ist ein Symptom dafür, dass immer mehr Bürger ein gestörtes Verhältnis zu unserem Staat aufweisen. Er wird nicht als Interessengemeinschaft gesehen, die uns jene Ziele ermöglicht, die wir über den Markt nicht erreichen könnten - sondern als feindlich gesinnte Organisation, die die ihr zur Verfügung gestellten Mittel verprasst, ohne einen Nutzen zu entfalten.
Jag instämmer inte i hela det efterföljande resonemanget, men artikeln är läsvärd. Om tid och ork funnes skulle jag gärna vilja reflektera lite mer över den. Kanske en annan gång.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Själv funderar jag på att köpa stulna smycken för mina 'extrainkomster'. Säljer det sedan i avlägset land. Ändamålet helgar medlen, eller?

Petter Envall sa...

Jag tyckte nog den tyska artikeln (åtminstone klippet..) slog huvudet på spiken! För nog är det väl även så merparten av den förvärvsarbetande delen av sveriges befolkning ser på SKV; som en utsugarorganisation där gapet mellan det upplevda värdet och den faktiska skatteplikten är oändligt stort! De 60 öre SKV snor från varje surt förvärvad krona jag drar in har jag jävligt svårt att hitta motiv för när jag sen tvingas betala t.ex. 700 spänn för ett SL kort och 13 spänn för en liter bensin!

Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan resonera att det är OK för statens organ att begå brott för att sköta sitt uppdrag... Helt befängt. Häleri är i så fall tillåtet för alla som använder stöldgodset till något som de upplever som bra...

Anonym sa...

Gammalt uttryck som säger "Hälaren är värre än Stjälaren". Det måste väl vara häleri dom håller på med.

POMPERIPOSSA sa...

StorMats?
Han försöker kanske göra ett bestående avtryck efter sig inför sin kommande pensionering?
Onekligen för han något helt nytt när han kan tänka sig att betala "tipspengar" när syftet är att komma åt skattesmitare.
Kanske är det en helt ny yrkesgrupp som skönjer dagens ljus, skattesmitartipsarna, förmodar att dessa samhällets hjältar helt skattebefrias för sitt arbete,samt att de allra bästa tilldelas medalj i samband med skatteverkets årsfest