2007-10-25

Lju(ng)vligt

Idag har tant Jesper varit och köpt ljung. Det blev väldigt trevligt på balkongen och jag tror faktiskt att blomlådan uppskattar att äntligen få lite uppmärksamhet efter att ha tillbringat det senaste året upp och ner på balkonggolvet.

Det är på Västkusten det händer

Därför är det i Hallandsposten som alla viktiga nyheter finns.

Foto: Jari VälitaloThe moose is loose.

Uppdatering: Älgen i Johansfors är numera en riksnyhet.

2007-10-24

Objection?

Jaja. Man får väl hoppas att kommunfullmäktige vet vad dom gör.

Människans bästa vän

På väg till jobbet idag fick jag syn på en man som lekte med en hund. Mannen kastade en pinne. Hunden rusade efter pinnen, plockade upp den och sprang tillbaka till mannen. Proceduren upprepades om och om igen. Hunden viftade ivrigt på svansen; den tyckte det var jättekul att springa efter en pinne. Hundar är korkade, tänkte jag.

2007-10-21

Schweiziskt schweinerei

Klockan halv två på natten ringde det på personalingången till McDonald‘s i förorten Dielsdorf utanför Zürich. Antonio da Costa höll just på att avsluta kvällspasset som städare.

–Jag öppnade dörren och två maskerade killar med motorsågar trängde sig in. Den ena körde igång sin motorsåg och skrek ”vi behöver inte afrikaner i vårt land, vi ska döda dig”.
Schweizare. Man tror att dom ystar ost och skruvar ihop gökur och alldeles för dyra klockor. Men nu verkar dom ha fått en ny hobby. Att hata invandrare.

2007-10-16

Citatet

Sådana här ärenden måste ända upp i kammarrätten. Det är endast där man begriper sig på sånt här.
Per Gessles affärspartner Björn Nordstrand dissar länsrätten efter att han och Gessle åkt på en skattesmäll på 10 miljoner efter ett tvivelaktigt skatteupplägg. Hallandsposten, 16/10

Välförpackad dynga

Fick ett mail idag från min syster. "Några du känner?" skrev hon, och skickade med en bild på de tre "Stureplansprofilerna" (varav två nu dömts för våldtäkt).

Nej, jag känner dem tack och lov inte. Men de verkar onekligen äga viss notoritet på innekrogarna i city. De smälter säkert väl in där, välförpackade som de är i salongsfähiga kotlettfrisyrer och påkostade plagg.

Likväl: Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllene dosor. Bakom de här pojkarnas välpolerade fasader tycks dölja sig ett emotionellt ökenlandskap där ord som respekt och empati inte vinner minsta genklang. Hur skulle de annars klarat av att göra vad de gjort?

"Han har svårt att begripa att domstolen kommit fram till detta", säger 25-åringens advokat efter att våldtäktsdomen fallit. Det säger förmodligen mer om 25-åringen än om domen. Det är nånting som inte står rätt till i hans huvud. Med lätt förvåning noterar jag dock att 25-åringens kompis, 21-åringen, uppvisar vaga tecken på att ha nått åtminstone ett visst mått av sjukdomsinsikt.

Nog är han galen alltid.

2007-10-13

Vem var det som sov egentligen?

Hovrätten för nedre Norrland anser att det är bevisat att den 38-årige mannen haft analt och oralt samlag med sin åttaårige son. Ändå ogillas åtalet om grov våldtäkt mot barn, eftersom domstolen inte kan utesluta att mannen sov.
SvD den 13 oktober 2007. Skulle onekligen vara intressant att läsa domskälen...

2007-10-10

Citatet

Att Stockholm för en månad sedan utsågs till världens bästa stad att leva i var naturligtvis roligt. Den nyheten toppar också stadens webbplats för internationell marknadsföring, Stockholm Business Region. Men ska man vara krass så måste man också nämna att utmärkelsen delades ut av Reader's Digest (Det Bästa), en tidskrift som säljer sammanfattningar till människor som inte orkar läsa hela böcker.
Ledarskribenten Per Gudmundson i SvD den 10 oktober

2007-10-09

Lite valfrihet i vården kanske?

Som lantis blir jag alltid lite stolt när det rapporteras om glada nyheter hemifrån provinsen (och dit räknar jag inte kobingo i Göstorp eller snusprovning på Sjönevads marknad).

Den senaste glada nyheten är att Halland är det län där invånarna får snabbast vård. 97 procent får träffa läkare inom en vecka; det är nio procentenheter bättre än rikssnittet och åtta procentenheter bättre än i Stockholm.

Varför är det så då? Tja, en delförklaring tycks vara att man infört Vårdval Halland, en modell som bygger på att patienterna själva får lista sig hos den vårdcentral de önskar - oavsett om den drivs privat eller i offentlig regi. Resurserna följer med patienterna. Socialistisk planekonomi har bytts mot liberalt marknadstänk. Och alla är glada och nöjda. Men hav förtröstan stockholmare - snart kommer lantisarnas påfund även hit till oss!

2007-10-07

Han dödar kvinnor


Nicaragua är det land som har världens hårdaste abortlagstiftning. Tidigare var abort visserligen förbjudet, men vissa undantag kunde göras när kvinnans liv var i fara eller om graviditeten var en följd av incest eller våldtäkt. Alla sådana undantag har nu tagits bort. Abort är totalförbjudet.

Enligt organisationen Movimiento Autónomo de Mujeres de Nicaragua har 82 kvinnor hittills dött på grund av abortförbudet, en majoritet av dem var mellan 14 och 18 år.

Påven är en ivrig påhejare av abortförbudet. Han gratulerar Nicaragua till den nya abortlagstiftningen.

Det verkar, tråkigt nog, som att en miljard katoliker leds av en man som är alldeles dum i huvudet.