2007-10-24

Inifrån Skatteverket, del LXVIII

Senaste numret av Skatteverkets personaltidning Protokoll renderade nog en och annan kaffeslurk i vrångstrupen. Att döma av diskussioner på vårt intranät var det inte alla som uppskattade den nakne mannen på tidningens förstasida.

Pungpinan.

Andra diskussioner handlar om vilken rubrik vår hjälte egentligen ska illustrera. Vilket fick utgivaren för Protokoll att rycka ut:
"Vi valde bilden som illustration av artikeln om Kairos Futures undersökning om 70-talisterna.

Redaktören valde bilden för att den illustrerar en 70-talist som vill få ut allt av livet, både privat och i arbetslivet. Han har till och med tagit med sig sitt arbete in i duschen. /---/

Vi förde ett resonemang om mannen på bilden kunde uppfattas som ett objekt. Vi kom ända fram till att han inte är objektifierad. Stressad och utbränd, javisst. Men ett subjekt."
Jobbigt nog så tycker jag att detta svar bara leder till fler frågor. Om bilden nu ska illustrera 70-talisternas stressade liv, varför fotograferade de inte en 70-talist då? (Ser vår grånade hjälte ut att vara född på 70-talet?) Varför står han i duschen? Han duschar ju uppenbarligen inte. Och varför kunde han inte fått en lite större dator (hoppas Pung-Pelle fick bra betalt för plåtningen)?

Men äsch, det är kanske inte värt att fördjupa sig så mycket i det där. Det är faktiskt underhållande nog att folk blir upprörda av detta harmlösa utvik.

Bakom omslagspojken väntar emellertid fler tokigheter. I artikeln om 70-talisterna står det bl.a.
"Man bör ha fria tider, hög lön och högt förtroende för chefen för att trivas och må bra på jobbet."
Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar resonerar så här:
"Vi är angelägna om att förena hög kompetens, attraktiv verksamhet, arbetssätt och organisation som är utmanande och bjuder på god utveckling, god samverkan samt allas ansvar för bra miljö och arbetsförhållanden för att uppnå en känsla av sammanhang."
Det där var ju så utbroderat och krusidulligt att man nästan missade att hon helt undvek den där "hög lön"-aspekten. Någon förvånad?

1 kommentar:

Anonym sa...

Fast jag tycker att det förra numrets omslag var lite äckligare, med nån slag svettig gycklare.