2007-10-03

Inifrån Skatteverket, del LVIII

Det har varit mycket gnäll på sistone, så i dag tänkte jag skriva nåt positivt. Min sektion hade möte med Klas Nilsson i dag. Klas Nilsson är vår kontorschef (för oinsatta kan upplysas att det innebär att han är så högt upp på Skatteverkets karriärstege att han borde kunna känna lukten av Mats Sjöstrands tåbira). Klas Nilsson berättade om Vad Var (för oinsatta kan upplysas att det är Skatteverkets senaste mastodont-omorganiseringsprojekt).

Vad Var har väckt stor uppståndelse ute i landet, beroende på att antalet skattekontor ska minskas så folk måste börja pendla eller rentav byta jobb. Men för oss i Stockholm blir det nog inte mer dramatiskt än att man får ta sin häftapparat och sin hortensia och flytta till ett annat rum. Och det har vi gjort förr. (Nej, jag har såklart ingen hortensia. I mitt rum finns inget som växer, grönskar eller luktar gott.)

Det positiva med Vad Var är dels att Stockholm ska få företagsprofil (=intressantare frågor), dels att vi ska minska andelen löpande bandet-jobb och i stället jobba mer utåtriktat. (Det är möjligt att luttrade kollegor hört den här visan förut men krossa inte min illusion nu.)

Nåväl. Det som slog mig var att för en gångs skull satt vi på ett möte och pratade om framtiden - och alla verkade faktiskt se fram emot den. Det kändes liksom - ja, positivt. Ett sånt där ögonblick man kanske borde stoppa ner i en liten burk och spara.

3 kommentarer:

Spång sa...

... vilket i förlängningen innebär att vi (lantismasar) får ta över ännu mer av ert "skit"jobb antar jag.

/ Hälsningar från momshandläggare som i två månader ska sköna ca 500 HB och AB inkomstdeklarationer åt sthlm... Toppenjobb!! Iofs inte tråkigare än att göra "era" formella fel...

Förresten tack för en välskriven och underhållande blogg!

Jesper Svensson sa...

Spång - Hehe, mja, det blir möjligen konsekvensen. Arbetskraften utanför Stockholm är ju faktiskt billigare än här i stan (även om det är svårt att tro hur det är möjligt) så då är det ju naturligt att man lägger ut en del personalkrävande masshantering.

Om det är nån tröst så har vi rätt mkt formella fel och sköningar här i Kgl. Huvudstaden också.

Tack för att du läser.

Spång igen sa...

Ja det är nog inte bara möjligt, på bl.a pk-sidan behöver "ni" ju hjälp redan idag och då får vi den stora äran att ta era formella fel... å på bolagstaxeringen får vi som sagt hjälpa till med sköningar...

ja och nog är vi "billigare" allt men inte nödvändigtvis mindre kvalificerade. Men det kanske är ett led i att öka löneklyftan ytterligare mellan "storstan" och oss "lantisar" genom att förse oss med icke kvalificerade arbetsuppgifter... Då finns det ju dessutom fog till att vi har mindre betalt! :-)

och jag ber om ursäkt till alla icke skattmasar för användandet av diverse interna uttryck... Jesper, du kanske har lagt upp nån förklarande ordlista nånstans redan? Annars är det nått att ta tag i om du får långtråkigt!! :-)

/surgubben i Hälsingland!