2007-09-06

Inifrån Skatteverket, del XLVII

Att jobba på Skatteverket är, bland mycket annat, att vara i händerna på politiker och deras nycker. Skattebeslut som är politiskt gångbara är inte alltid helt lätta att tillämpa i praktisk uppbördsverksamhet.

Den 1 juli 2006 införde den dåvarande s-regeringen, för att blidka miljöpartiet, en ny skatt på förbränning av hushållsavfall. En kollega till mig, som jobbar med punkskatter, berättade i dag följande historia.

Ett problem med dessa [punkt-]skatter är att de ofta är helt okontrollerbara och att lagarna lämnar otroligt många luckor, varför i stort sett varje beslut går till länsrätten. T.ex. fick vi en skatt förra året på förbränning av hushållsavfall. Ingen vettig människa kan avgöra vad som är hushållsavfall. Kaffemugg som du slänger hemma? Kaffemugg som du slänger i en papperskorg på trottoaren? Kaffemugg som du slänger efter fikat på jobbet? Trädgårdsavfall som du slänger hemma? Trädgårdsavfall som parkförvaltningen får över?

När soporna blandas i sopbilen så är det ju omöjligt att säga var kaffemuggarna kom ifrån och när vi revisorer kommer ut till värmeverket så vet vi ju inte ens vad de har eldat upp. Bevismaterielet finns ju inte kvar!
Haha, ja, så kan det bli när skogstomtar blandar sig i politiken.

1 kommentar:

Petter Envall sa...

Haha...det paminner om hur det gar till har i Kina. Nyligen reformerades lagstifningen kring aganderatten av egendom och mark i Kina. Den nya lagen ar val klar till ca. 40%. Myndigheterna hanterar detta nagot orovackande faktum pa ett mycket avslappnat satt genom att oppet proklamera nagot i stil med: "Vi vet att lagen inte ar riktigt klar men overlater med varm hand resten av arbetet till domstolarna, lycka till!"

Givetvis funkar detta inte alls, det ar kineser vi pratar om har... Lagg till en halvkommunistisk byrakrati, ett stort matt korruption samt hundratals mer eller mindre sjalvstyrande provinser sa inser man latt problemet....

Men tanker man pa vilka inkompetenta manniskor det sitter i skatteutskottet sa ar det val inte sa konstigt att vi far skattelagstiftning som denna! Ungefar lika idiotiskt som att pensionarer och fortidssjukskrivna ar med och domer i skattemalen!