2007-08-18

Citatet

- Det är helt oacceptabelt att så få är med i facket.
Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande. SvD, 17 augusti 2007

Är inte detta ett härligt exempel på fackets uppblåsta självbild? Om få är med i facket är det väl för att facket gör ett dåligt jobb? Kanske börjar folk tröttna på att fackens ombudsmän super och myglar till sig lägenheter på medlemmarnas bekostnad? Eller att LO pumpar in miljoner i det parti som mandatperiod efter mandatperiod misslyckas med att minska arbetslösheten?

1 kommentar:

Mathias Westerberg sa...

Lösryckta citat är aldrig bra Jesper ! Sure facken har en del saker som har hänt historiskt som inte är så bra. Spritskandaler och lägenhetsaffärer bl.a. Men det hindrar inte det faktum att en låg organisationsgrad (både facklig och hos arbetsgivarförbund) hotar vår nuvarande arbetmarknadsmodell. I och för sig så vet jag att du inte är så mycket för modellen, så här kommer du säkert att hugga emot, men om man köper idén om modellen så håller jag med om att en låg org grad inte är acceptabel, varken från AG eller AT perspektiv. Vad man skall göra åt det är en annan sak. Personligen tror jag inte enbart att det är fackförbunden som måste ändra sig. Det är andra faktorer som påverkar vår org grad. A-kasse avgifter, skatteåterbäring, fakturerings sätt (delad eller gemensam) osv ... problemet är inte så enkelt som att bara säga att fackförbunden måste ändra och anpassa sitt utbud. Det är bara en del av det hela.

Sist måste jag tillägga att jag håller med dig om att det är sjukt att LO förbunden finansierar socialdemokraterna. Å andra sidan finansierar Svenskt näringsliv andra högerorienterade partier i Sverige. Fackföreningar bör vara politiskt oberoende if u ask me ....