2007-06-27

Inifrån Skatteverket, del XXVII

I dag var det dags för återkoppling på den Friskprofil (dvs. ett slags hälsotest) som vi gjort under våren. En kvinna från företagshälsan gick igenom gruppens resultat. Tanken var väl att vi skulle få reda på var det fanns svagheter och förbättringsmöjligheter. Men i själva verket ägnade hon hela timmen åt att släta över eventuella varningstecken.

Stress, till exempel. Många känner sig stressade. "Men det kan ju bero på att friskprofilen genomfördes under en arbetstopp och strax efter en omorganisation." Well, med tanke på att Skatteverket omorganiserar oftare än Kikki Danielsson får återfall så är väl just den undanflykten inte helt klockren.

Hur mår vi då? Ja, hälften hade svarat "sådär". "Men det är ju typiskt svenskt. Dom flesta lägger sig i mitten." Jamen så bra då. Fick vi lite rasbiologi på köpet. Och de medarbetare som inte är "typiskt svenska" kände sig säkert inte alls förbisedda.

Men roligast var nog ändå när BMI-resultatet kom. Det visade sig att 56 procent i vår grupp har för högt BMI. "Fast BMI är ju en matematisk beräkning av förhållandet mellan längd och vikt och den som till exempel har väldigt mycket muskler kan ju räknas som överviktig enligt BMI-indexet." Sant. Men allvarligt talat - hur många i vår grupp, som i princip består av kvinnor över 50, har högt BMI för att de är för muskulösa? Kom igen, liksom.

Jag förstår inte varför allting måste lindas så förbaskat. Tror dom inte att Skatteverkets personal klarar av att höra att vi motionerar för lite och är lite för tjocka? Det skulle vara så befriande om någon, någon gång, vågade vara lite rakt på sak och uppriktig. Vem vet, kanske skulle en och annan till och med ta till sig?

1 kommentar:

Petter Envall sa...

Haha! Ja sa sant! Det ar ju helt sjukt vad skyddad den dar verkstaden ar! Visserligen ar BMI en valdigt kritiserat matteknik for ev. overvikt, men som du sager sa tror jag felmarginalerna inte riktig ar till malgruppens fordel i detta fall! Men det ar klart, stressar man mycket sa binder kroppen mycket vatska och det kan ju vara det merparten lider av...;)